Ιστορικό

Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού

ΤΟΤΕ
Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο βρίσκουμε στο Καλό Χωριό δύο σχολεία: ένα χριστιανικό και ένα μουσουλμανικό.
Το τουρκοκυπριακό σχολείο, κτισμένο στη δυτική είσοδο της κοινότητας, είναι πετρόχτιστο.
Το «Ελληνορθόδοξον Δημοτικόν Σχολείον Καλού Χωρίου» λειτούργησε στις αρχές του 20ου αιώνα ως μονοδιδάσκαλο και περέμεινε έτσι μέχρι το 1974.
Το ελληνοκυπριακό σχολείο λειτουργούσε ως μικτό (αρρένων και θηλέων) εξαιτίας της έλλειψης δασκάλων και οικονομικών πόρων. Τα μαθήματα ήταν πρωινά και απογευματινά. Το σχολείο άρχιζε στις 7:00 με ενδιάμεσο διάλειμμα στις 12:00. Στη 1:00 τα παιδιά επέστρεφαν στο σχολείο, όπου και παρέμεναν μέχρι και τις 4:00 το απόγευμα. Στις 7:00 και στη 1:00 κτυπούσε η καμπάνα του Αγίου Βασιλείου καλώντας τους μικρούς μαθητές στα θρανία.
Το κτίριο του σχολείου ήταν όλο κι όλο ένα δωμάτιο, ακατάλληλο για διδασκαλία και ανεπαρκώς εξοπλισμένο. Η αίθουσα – σχολείο χρησιμοποιήθηκε μέχρι και το 1953, οπότε και οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κοινότητας αποφάσισαν να χτίσουν ένα νέο σχολείο. Το νέο σχολείο κτίστηκε σε περίοπτη θέση, σε ύψωμα στην ανατολική είσοδο της κοινότητας. Η ανέγερση έγινε με εθελοντική εργασία και το σχολείο λειτούργησε το 1953. Το νέο σχολείο αποτελούνταν από μια μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας, αυλή και σχολικό κήπο.
Το 1954 παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των μαθητών, αφού τότε το σχολείο αριθμούσε 41 μαθητές. Μετά το 1956 ο αριθμός μαθητών μειώθηκε και κάθε σχολική χρονιά στο σχολείο φοιτούσαν λιγότεροι από 20 μαθητές.
Με την Τουρκική Εισβολή και τον ερχομό μεγάλου αριθμού προσφύγων στο χωριό χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς διδασκαλίας τόσο το ελληνοκυπριακό όσο και το τουρκοκυπριακό σχολείο. Στα υπάρχοντα κτίρια προστέθηκαν αίθουσες για κάλυψη των αναγκών. Το παλιό ελληνοκυπριακό σχολείο στέγαζε πλέον την Γ΄ και Δ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού, ενώ οι τάξεις Α΄, Β΄, Ε΄ και Στ΄ στεγάζονταν στο παλιό τουρκοκυπριακό σχολείο.

ΤΩΡΑ
Το 1991 κτίστηκε στο βορειοδυτικό άκρο του χωριού το καινούργιο Δημοτικό Σχολείο. Με το κτίσιμο του νέου τα παλιά σχολεία της κοινότητας αξιοποιήθηκαν από φορείς της κοινότητας. Το ελληνοκυπριακό σχολείο λειτουργεί σήμερα ως Κυνηγετικός Σύλλογος, ενώ το τουρκοκυπριακό σχολείο έχει ανακαινισθεί και αποτελεί τη στέγη του Πολιτιστικού Ομίλου Καλού Χωριού Λάρνακας και της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης.
Το αρχικό κτίριο αποτελούνταν από έξι αίθουσες διδασκαλίας και δύο εργαστήρια. Κατά τη σχολική χρονιά 2006 – 2007 προστέθηκαν στο υπάρχον κτίριο δύο αίθουσες, μια την ειδική εκπαίδευση και μια για τη λογοθεραπεία. Τη σχολική χρονιά 2007- 2008 ξεκίνησε η αντισεισμική αναβάθμιση του σχολείου και προστέθηκαν ακόμα δύο αίθουσες. Το σχολείο σήμερα έχει: εφτά αίθουσες διδασκαλίας,  τρία εργαστήρια ειδικών μαθημάτων, τρεις αίθουσες ειδικής εκπαίδευσης και μία λυόμενη αίθουσα που χρησιμοποιείται ως αίθουσα διδασκαλίας. Επιπλέον,φέτος, έχει ολοκληρηθεί η κατασκευή κλειστής αίθουσας πολλαπλής χρήσης. Επίσης, στο σχολείο λειτουργεί Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο.

 

Σημ: Πολλές πληροφορίες πάρθηκαν από το περιοδικό «Καλό Χωριό Λάρνακας (Βουδά)» έκδοση του Πολιτιστικού Ομίλου Καλού Χωριού Λάρνακας (2008).